A #SocIn Beszélgetések konferencia célja, hogy közösséget teremtsen -kiemelten a magyar és szlovákiai magyar közösségek között- a társadalmi vállalkozás témája körül. Olyan közösséget, akik együtt mélyebben megismerhetik a szektort, annak inspiráló szereplőit, akik egymástól tanulhatnak és lehetőséget kapnak arra is, hogy közös projekteket generáljanak és valósítsanak meg. A szervezők meggyőződése szerint a konferencia gyújtópontja lehet annak is, hogy a társadalmi innovációról és a társadalmi vállalkozásokról közösen gondolkozhassunk. Ezzel pedig segítsük a szektort fejlődését, mélyítve önismeretét és kikristályosítva önmeghatározását és együttműködési képességét erősítsük. Amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a társadalmi vállalkozások ökoszisztémája egészséges növekedjen és pozitív hatást érjen el a társadalom különböző szintjein.

Az online esemény moderátora: Jakab Áron, Fruit of Care Nonprofit Kft., ügyvezető

A konferencia a következő linken érhető el:

https://us06web.zoom.us/j/85218489623?pwd=S1NEcWFXMG9CaWJ1NVV5YU5vMmlVdz09

Technikai problémákat ezen a címen jelezzék: lelovics@foruminst.sk


„P R O G R A M” 

8:30                 Konferenciára belépés lehetősége és technikai problémák elhárítása 

9:00-9:30        A KONFERENCIA MEGNYITÁSA 

Győri Enikő, Európai Parlament képviselő: Köszöntő 

Lelovics Andrea, Fórum Kisebbségkutató Intézet: Bevezető

Bemutatkoznak a konferenciát megvalósító szervezetek, illetve bemutatásra kerül a SocIn program és a Soc In  podcast sorozat. A konferencia témakörei egyfajta ízelőt is jelentenek a podcats sorozathoz, mind témájukban, mind pedig formátumában. Ugyanis nem csak a társadalmi innováció és társadalmi vállalkozások definíciójáról, alapfogalmairól, fejlődési szakaszairól és szükségleteiről, vagy a társadalmi hatásmérés mikéntjéről lesz szó a 12 részes podcast sorozatban, hanem inspiráló társadalmi vállalkozókat és innovátorokat ismerhetnek meg a résztvevők. Valamint a témakörben elismert szakértőkkel folytatott kerekasztal beszélgetéseket és vitákat hallgathatnak majd meg az érdeklődők.

9:30-10:00      Pongrácz Éva, Pozsony Közgazdaságtudományi Egyetem: A szociális gazdaság helyzete és perspektívája Szlovákiában

A bevezető előadás bemutatja a társadalmi vállalkozásokat, illetve ismerteti ezek történeti fejlődését és jelenlegi helyzetét Szlovákiában, valamint feltárja a fontosabb trendeket, amik a régióban és az Európai Unióban a szektor alakulását meghatározzák.

Pongrácz Éva a Pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetem Gazdaságtudományi Karának Társadalmi Fejlesztési és Munkaügyi Tanszékén dolgozik egyetemi tanárként. Pedagógiai és tudományos kutatásaiban a munkaerő-piaci kérdésekre, a harmadik szektorra, a szociális gazdaságra, a társadalmi vállalkozásokra és társadalmi innovációkra fókuszál. Társzerzője a szociális gazdaságról és a szociális vállalkozásról szóló 112/2018 számú szlovákiai jogi előírásnak.

10:10-11:30    KEREKASZTAL: A társadalmi vállalkozásokról mélyebben. Miért nem értünk egyet és mi lehet a közös metszet? 

A társadalmi vállalkozások már több mint két évtizede megjelentek a köztudatban és egyre nagyobb figyelmet kapnak a kormányok, a gazdasági szereplők és nonprofit szektor szereplőitől. Ennek ellenére a szektorról még mindig keveset tudunk, illetve a témával foglalkozó szakemberek és a gyakorló vállalkozók és támogatók között sincs egyértelmű közmegegyezés. A szektor fejlődését akadályozza a definíciós bizonytalanság, amit erősít az is, hogy a különböző szektorokból érkező, eltérő gazdaság- és társadalomfilozófiai alapon állok is mást látnak bele. Mindez pedig azt eredményezi, hogy az ideális végcél meghatározása is eltérő. Ezért vannak olyanok, akik a társadalmi vállalkozókat társadalmi innovátoroknak, egy igazságosabb társadalom kiépítésének motorjának tartják, míg mások a vállalkozók egy alcsoportjaként határozzák meg őket. A társadalmi vállalkozásokat gyakran civil és nonprofit szerveztek szinonimájaként értelmezik, akik társadalmi fókuszú tevékenységet végeznek, míg mások inkább az emberarcú üzleti működés hírnökének tartják őket, akik bizonyítják, hogy a kapitalista rendszer megreformálható, a profit és a társadalmi ügyek szolgálata egymással kibékíthető célrendszer. Mindez a kakofónia és az egységes nyelvezet hiánya a valódi párbeszédet is akadályozza. Valamint a társadalmi vállalkozók és azokat támogatók számára komoly belső feszültséget okozhat, hiszen az eltérő elvárások a napi működést és a vállalkozások fejlődését is akadályozzák. A kerekasztal célja, hogy a hallgatók megismerjék az eltérő társadalom- és gazdaságfilozófiai nézőpontokat és ezek hatását a szektorra, és saját véleményük ezek ismeretében alakulhasson ki.  

Moderátor: Pataki György, Environmental Social Science Research Group (ESSRG) és Jakab Áron, Fruit of Care Nonprofit Kft.

12:30-13:30 Bemutatkoznak a társadalmi vállalkozók és innovátorok

A társadalmi vállalkozások sokfajta formában, érettségi szakaszban, számtalan iparágban és társadalmi területen működnek, üzleti modelljeik, finanszírozási igényeik is eltérőek. A kerekasztal célja, hogy bemutassa a sokszínű társadalmi vállalkozási szektort, mégpedig a társadalmi vállalkozók személyes beszámolóján keresztül. A meghívott társadalmi vállalkozók ugyanis amellett, hogy szervezeteik misszióját és üzleti modelljét bemutatják, mesélnek személyes motivációjukról és életútjukról is. Megismerjük a meghívott társadalmi vállalkozások fejlődési lépéseit, a kezdeti innovációs és tervezési szakaszt, az alapítás körüli kihívásokat és a működtetés hétköznapi feladatait.  

Moderátor: Varga Éva

13:40-14:10 Kiss Gyöngyvér: Jógyakorlat bemutatása. Nagyvállalati es civil együttműködések a társadalmi vállalkozások fejlesztéséért a Civil Impact Közhasznú Nonprofit Kft. irányításával 

Ebben a blokkban azt járjuk körbe, hogy a különböző szektorok szereplői számára miért érdekes a társadalmi innováció kérdése és milyen kihívásokat jelent a társadalmi vállalkozások megjelenése és támogatása. Ugyanis ahhoz, hogy a társadalmi innováció pénzügyileg fenntartható legyen, a meggyőzés művészetére és a stratégiai együttműködések kialakításának és fenntartásának képességére is szükség van.  Jellemző, hogy a társadalmi innováció hosszútávon működése társadalmi vállalkozás formában valósul meg, amelyek elindításához és működtetéséhez is sokszínű tudásra van szükség. Ezért sok társadalmi vállalkozásnál találkozhatunk olyan csapattal, illetve támogatói körrel, akik különböző szektorokból érkeznek és változatos tudással és háttérrel rendelkeznek. A kerekasztalban a Civil Impact Közhasznú Nonprofit Kft. bemutatja módszertanát, amelyben a nagyvállalati partnereivel közösen dolgozik egy fenntartható civil és társadalmi vállalkozási szektorért. A résztvevők mind olyan szervezetek és szakemberek, akik gyakorlati tapasztalattal is rendelkeznek a network építés fontosságáról és mikéntjeiről. Többek között arra is tudnak válaszolni, hogy mi a sikeres együttműködések kulcsa.

14:10-14:40 Martina Kolesárová, Pontis Alapítvány, társigazgató: Társadalmi innovációk Szlovákiában

Támogatási eszközök és lehetőségek a következő, 2027-ig tartó uniós programozási időszakra. Hogyan zajlanak a tárgyalások minisztériumi szinten – ideológiai alapok és konkrét javaslatok a civil szférából.

14:40-15:00 Konferencia zárása és a podcast sorozathoz kapcsolódó visszajelzések 


T O V Á B B I   I N F O R M Á C I Ó 

Formátum: online

Platform: ZOOM

A ZOOM linket a konferencia napjának reggelén küldjük el a regisztrált résztvevőknek.

Nyelv: magyar – szlovák (tolmácsolás biztosított)

Lelovics Andrea

lelovics@foruminst.sk

R E G I S Z T R Á C I Ó 

https://forms.gle/v2qsLwkcEHzg6aSk7


A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program támogatásával, a Kisprojekt Alap (KPA) pályázati felhívás keretén belül valósul meg. Projektkód: SKHU/WETA/2101/4.1/001A konferencia tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

    This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.