Cieľom konferencie #SocIn diskusie je vytvoriť komunitu okolo témy sociálneho podnikania, najmä medzi maďarskou a maďarskou komunitou na Slovensku. Komunitu ľudí, ktorí sa spoločne môžu dozvedieť viac o tomto sektore, jeho inšpiratívnych aktéroch, učiť sa jeden od druhého a mať možnosť vytvárať a realizovať spoločné projekty. Organizátori veria, že konferencia môže byť aj ohniskom spoločného uvažovania o sociálnych inováciách a sociálnom podnikaní. To pomôže sektoru rozvíjať sa, prehĺbiť jeho sebavedomie a vykryštalizovať jeho sebadefiníciu a schopnosť spolupráce. To všetko je nevyhnutné pre zdravý rast ekosystému sociálnych podnikov a pozitívny vplyv na rôznych úrovniach spoločnosti.

Moderátor online podujatia: Áron Jakab, Fruit of Care Nonprofit Kft., riaditeľ

Na konferenciu sa pripojíte cez link:

https://us06web.zoom.us/j/85218489623?pwd=S1NEcWFXMG9CaWJ1NVV5YU5vMmlVdz09

V prípade technických problémov napíšte sem: lelovics@foruminst.sk


P R O G R A M 

8:30                 Prístup na konferenciu a riešenie technických problémov 

9:00-9:30        OTVORENIE KONFERENCIE

Enikő Győri, poslankyňa Európskeho Parlamentu: Slávnostný príhovor 

Andrea Lelovics, Fórum inštitút: Privítanie účastníkov

Predstavia sa partnerské organizácie konferencie, ako aj program SocIn a séria podcastov SocIn. Témy konferencie tiež priblížia sériu podcastov, a to tak z hľadiska ich témy, ako aj formátu. Dvanásťdielna séria podcastov sa bude zaoberať nielen definíciou, základnými pojmami, fázami vývoja a potrebami sociálnych inovácií a sociálneho podnikania alebo tým, ako merať sociálny vplyv, ale predstaví aj inšpiratívnych sociálnych podnikateľov a inovátorov. Vypočujú si aj diskusie za okrúhlym stolom a debaty s renomovanými odborníkmi na túto tému.

9:30-10:00      Eva Pongrácz, Ekonomická univerzita v Bratislave: Sociálna ekonomika a jej perspektívy na Slovensku

Úvodná prezentácia predstaví sociálne podnikanie a popíše jeho historický vývoj a súčasnú situáciu na Slovensku, ako aj hlavné trendy, ktoré formujú rozvoj tohto sektora v regióne a v Európskej únii.

Eva Pongrácz pôsobí ako vedúca Katedry sociálneho rozvoja a práce Ekonomickej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave. Jej pedagogický a vedecký výskum sa zameriava na problematiku trhu práce, tretieho sektora, sociálnej ekonomiky, sociálneho podnikania a sociálnych inovácií. Je spoluautorkou slovenskej právnej úpravy sociálnej ekonomiky a sociálneho podnikania, zákona č. 112/2018.

10:10-11:30    OKRÚHLY STÔL: Viac o sociálnom podnikaní. Prečo sa nezhodneme a čo môže byť spoločným priesečníkom? 

Sociálne podnikanie je v povedomí verejnosti už viac ako dve desaťročia a vlády, hospodárske subjekty a aktéri v neziskovom sektore mu venujú čoraz väčšiu pozornosť. O tomto sektore sa však stále vie málo a medzi odborníkmi z praxe, podnikateľmi a propagátormi stále neexistuje jasný konsenzus. Rozvoju sektora bráni chýbajúca jasná definícia, ktorú ešte zhoršuje skutočnosť, že ľudia z rôznych sektorov s odlišnou ekonomickou a sociálnou filozofiou ho vnímajú rôzne. Výsledkom je, že sa líši aj definícia ideálneho konečného cieľa. Preto niektorí považujú sociálnych podnikateľov za sociálnych inovátorov, ktorí sú motorom budovania spravodlivejšej spoločnosti, zatiaľ čo iní ich definujú ako podmnožinu podnikateľov. Sociálni podnikatelia sú často vnímaní ako synonymum občianskych a neziskových organizácií, ktoré vykonávajú sociálne zamerané činnosti, zatiaľ čo iní ich považujú skôr za poslov podnikania zameraného na ľudí, ktorí dokazujú, že kapitalistický systém sa dá reformovať a že zisk a služba sociálnym cieľom sa dajú zosúladiť. Celá táto kakofónia a nedostatok jednotného jazyka sú tiež prekážkou skutočného dialógu. Môže tiež vytvárať vážne vnútorné napätie medzi sociálnymi podnikateľmi a ich priaznivcami, keďže rozdielne očakávania brzdia každodennú prevádzku a rozvoj podnikania. Cieľom okrúhleho stola je oboznámiť študentov s rôznymi sociálnymi a ekonomickými filozofickými perspektívami a ich vplyvom na tento sektor a umožniť im, aby si na ich základe vytvorili vlastný názor.

Moderátor: György PatakiEnvironmental Social Science Research Group (ESSRG) a Áron Jakab, Fruit of Care Nonprofit Kft.

12:30-13:30 Predstavia sa sociálne podniky a inivátori

Sociálne podniky majú mnoho foriem, sú v rôznych štádiách vyspelosti, v mnohých odvetviach a sociálnych sektoroch, s rôznymi obchodnými modelmi a potrebami financovania. Cieľom okrúhleho stola je predstaviť rozmanitý sektor sociálnych podnikov prostredníctvom osobných príbehov sociálnych podnikateľov. Okrem predstavenia poslania a obchodného modelu svojich organizácií budú pozvaní sociálni podnikatelia hovoriť aj o svojich osobných motiváciách a životných príbehoch. Dozvieme sa o vývoji pozvaných sociálnych podnikov, o počiatočnej fáze inovácie a plánovania, o výzvach spojených so založením a každodenných úlohách spojených s riadením podniku.

Moderátorka: Éva Varga

13:40-14:10 Gyöngyvér Kiss: Prezentácia dobrej praxe. Partnerstvá korporácií a organizácií občianskej spoločnosti pre rozvoj sociálnych podnikov pod védením Civil Impact Közhasznú Nonprofit Kft. 

V tomto bloku budeme skúmať, prečo sú sociálne inovácie zaujímavé pre aktérov v rôznych odvetviach a aké výzvy predstavuje vznik a podpora sociálnych podnikov. Aby boli sociálne inovácie finančne udržateľné, vyžadujú si umenie presviedčať aj schopnosť vytvárať a udržiavať strategické partnerstvá. Pre sociálne inovácie je typické, že z dlhodobého hľadiska nadobúdajú podobu sociálnych podnikov, ktorých založenie a prevádzka si tiež vyžaduje rozmanité znalosti. Preto v mnohých sociálnych podnikoch nájdete tímy a darcov z rôznych sektorov s rôznymi znalosťami a skúsenosťami. V rámci tohto okrúhleho stola predstaví spoločnosť Civil Impact Közhasznú Nonprofit Kft. svoju metodiku spolupráce s firemnými partnermi pre udržateľný sektor občianskych a sociálnych podnikov. Všetci účastníci sú organizácie a odborníci s praktickými skúsenosťami o význame budovania sietí a o tom, ako to robiť. Okrem iného budú môcť odpovedať na otázky o kľúčoch k úspešným partnerstvám.

14:10-14:40 Martina Kolesárová, Nadácia Pontis, riaditeľka: Sociálne inovácie na Slovensku

Nástroje a možnosti podpory na nasledujúce programové obdobie EÚ do roku 2027. Ako prebiehajú rokovania na úrovni ministrov – ideový základ a konkrétne návrhy občianskej spoločnosti.

14:40-15:00 Ukončenie konferencie a spätná väzba na sériu podcastov 


ĎALŠIE INFORMÁCIE

Formát: online

Platforma: ZOOM

Odkaz na ZOOM bude zaslaný registrovaným účastníkom ráno v deň konferencie.

Jazyk: maďarčina – slovenčina (tlmočenie zabezpečené)

Andrea Lelovics

lelovics@foruminst.sk

REGISTRÁCIA

https://forms.gle/v2qsLwkcEHzg6aSk7


Projekt sa realizuje s podporou Európskej únie, Európskeho fondu regionálneho rozvoja, Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko, v rámci výzvy na predkladanie projektov z Fondu malých projektov (FMP). Kód projektu: SKHU/WETA/2101/4.1/001Obsah tejto konferencie nemusí nevyhnutne vyjadrovať oficiálne stanovisko Európskej únie.

    This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.